Dette er en artikkel fra HA

Dette er en artikkel fra Halden Arbeiderblad

VED: Her hentes vedstokkene ved Oreid. Foto: Hanne Eriksen

Enorm etterspørsel - har kun «nødved» igjen

De produserer ved hele året. Hos arbeidsgjengen til Halden Arbeid og Vekst har de varmende trepinnene forsvunnet ut til haldensere i rekordfart.

Tekst og foto: Halden Arbeiderblad / Hanne Eriksen

Halden Arbeiderblad ble med ut på jobb i skogen bak boligfeltet på Oreid. Deretter fulgte vi trestokkene og arbeidsgjengen ned til «fabrikken» deres, rett ved den gamle Møllerboligen til Norske Skog Saugbrugs.

Strømprisene

– Det er tomt for ved. Vi har noe «nødved» igjen, folk ringer flere ganger om dagen og spør etter ved. Til og med på julaften kom det telefoner, opplyses det.

Den enorme etterspørselen skyldes naturlig nok de høye strømprisene. Noen trenger ved som varmekilde mer enn andre, og det er disse som den såkalte nødveden er beregnet på.

Arbeidsgjengen har en egen tørke på fabrikkområdet sitt hvor nødveden tørkes i god varme. Det kan ta fra en uke til 14 dager.

Så nå er de i gang med neste års produksjon. Bestillingene renner inn, og du oppfordres til å være tidlig ute, spesielt hvis strømprisene fortsetter som nå.

Bare siden mai har de produsert 65 favner med ved her.

Fra Oreid

Veden de jobber med er hentet ut fra skogen bak det nye boligfeltet Oreid.

Dette er et samarbeid mellom grunneier, Halden kommune, boligprosjektet og Halden Arbeid og Vekst.

De startet i mai 2017, og her i området ved det gamle sandtaket er det nok av trevirke å hente ut i mange år framover.

Prosjektleder Trygve Haug i boligprosjektet er selv med aktivt og jobber med tynning, trefelling og utkjøring av trestokker.

– Det ble i sin tid plantet 300.000 trær her. Rundt 25 prosent av området er tynnet ut, sier Haug.

Han kan ikke få fullrost de som har arbeidet sitt hos Halden Arbeid og Vekst:

– Fantastiske folk, sier han og forteller at 90 prosent av alt tømmer som hentes ut gis bort gratis til Halden Arbeid og Vekst. De beholder hele fortjenesten, pluss at Haug og Co betaler rundt 20.000 kroner i måneden for å ha arbeidslaget i jobb i skogen.

– Vi har valgt å gi det tilbake til Halden Arbeid og Vekst. Dette er vinn-vinn for alle parter, mener prosjektlederen.

De resterende prosentene med tømmer lages det blant annet sittebenker av. I området finner du også plasser med bålpanner. Alt til bruk for allmennheten.

Ivrige på jobb

Denne holkete onsdags formiddagen møter vi blant andre 29 år gamle Thorstein Buckholm Sæle og 18 år gamle Emil Alexander Ohlgren.

Thorstein har jobbet med dette siden våren 2019. Han forteller at han jobber både i skogen og på «fabrikken» med vedklyving og pakking i sekker.

– Det er veldig trivelig. Får mye trening og trim, sier Bucckholm Sæle og mener de har verdens beste sjefer. De er også med på hele prosessen.

Emil Alexander Ohlgren er ganske fersk, men har erfaring: – Jeg gikk naturbruk på videregående, forteller han.

Moderne utstyr

På fabrikkområdet deres ved Saugbrugs var det tidligere i år fullt opp med ved. Det er det ikke lenger.

Og vedproduksjonen pågår. Med moderne utstyr. Thorstein Buckholm Sæle er en av dem som har fått opplæring og styrer maskinen med trygg hånd på spakene.

Maskinen mates automatisk med trestokker og klyver dem til ved. Denne maskinen har gjort arbeidsdagen mye lettere for dem.

 

VED: Her ved Saugbrugs har vedproduksjonen sin fabrikk. Fra venstre: Emil Tobias Holberg, Emil Alexander Ohlgren, Thorstein Buckholm Sæle og prosjektleder Trygve Haug hos Oreid. Foto: Hanne Eriksen

GÅR UNNA: Veden går unna hos Halden Arbeid og Vekst. Emil Alexander Ohlreg (tv), Emil Tobias Holberg og Thorstein Buckholm Sæle. Foto: Hanne Eriksen